Akademiska Sångföreningen

The Academic Male Voice Choir of Helsinki

Grundad 1838. Ständigt en föregångare.

hör oss live!

Det överlägset bästa sättet att avnjuta körmusik är så klart på plats och ställe.

 

Följ, strömma, lyssna

Genom att följa Akademiska Sångföreningen på strömningstjänsten Spotify får du inte bara notiser varje gång vi publicerar nya album digitalt, utan du hjälper oss dessutom på ett konkret sätt erbjuda ännu bättre digitala tjänster i framtiden. Spotify erbjuder såväl en gratisversion som en premiumversion. Klicka här för att enkelt följa oss, om du inte redan gör det!

 

Köp digitalt

Bland annat via följande tjänster kan du enkelt provlyssna och digitalt köpa hela album eller enskilda spår med Akademen i hög kvalitet:

google-play-badge.png
Get_it_on_iTunes_Badge_US_1114.png
amazon-logo_black.png
 

ALBUMEN


Sunleif Rasmussen: Symphony No. 2
‘The Earth Anew’

Helsingfors stadsorkester,
dir. John Storgårds
Dacapo Records 2016

Akademen har äran att tillsammans med Muntra Musikanter utgöra manskören på Helsingforsfilharmonikernas och John Storgårds inspelning av den prisbelönte färiske kompositören Sunleif Rasmussens andra symfoni, The Earth Anew. Symfonin är ett beställningsverk av John Storgårds och Helsingforsfilharmonikerna och uruppfördes med samma besättning i Musikhuset år 2015.


I Dreamt:
Beställningsverken 2007–2013

Akademiska Sångföreningen,
dir. Kari Turunen
Fuga 2016

Vi är som människor för alltid bundna till våra egna, subjektiva sinnesupplevelser, tankevärldar och drömmar. Det är inte alltid lätt att få andra att förstå vad stort vi upplevt, tänkt och drömt, och heller inte lätt att i vår tur förstå andra, eller den verkliga världen runt omkring oss – om den alls existerar? Men låt oss prisa det undersamma faktum att vi trots allt föddes till människor, och över världars gränser kämpar för att göra det allra mänskligaste: mötas, förstå och bli förstådda.

Till grundpelarna i Akademiska Sångföreningens verksamhet hör inte bara att föreviga och sprida manskörsmusik på skiva, utan likaså att fördomsfritt beställa och uppföra nyskriven musik. På denna skiva kommer de bägge uppdragen samman: här finns studioinspelningar av samtliga verk skrivna för och uruppförda av Akademen under åren 2007–2013. Tonsättarna är liksom diktarna mestadels finländska och svenska och låter här manskörsmusiken framträda i all sin mångsidighet: från minimalistisk a cappella till symfonisk musik med både instrumentalister och solokvartett.


Ernst Mielck:
Orchestral and Choral Works

Ylioppilaskunnan Soittajat, dir. Mikk Murdvee
Toccata Classics 2013

Ylioppilaskunnan Soittajat, symfoniorkestern vid Helsingfors universitet och systerkorporation till Akademen, spelade 2013 under ledning av sin kapellmästare Mikk Murdvee in ett album med musik av den begåvade men allt för tidigt bortryckte finländske kompositören Ernst Mielck. Skivan utges på det brittiska skivbolaget Toccata Classics. Akademen medverkar på två av spåren.


Solglitter

Akademiska Sångföreningen, dir. Kari Turunen
Fuga 2013

På denna soliga, glittrande skiva tar Akademen under ledning av Kari Turunen med er på en gungande färd från sommargryning till sommarnatt. Solglitter på vågorna, men också skuggspel under björkarna.


Från tidevarv till tidevarv:
Ett jubileumsalbum med axplock från åtta decennier

Akademiska Sångföreningen, dir. Bengt Carlson, Nils-Eric Fougstedt, Erik Bergman, Henrik Otto Donner, Markus Westerlund, Eric-Olof Söderström, Tom Eklundh, John Schultz, Henrik Wikström, Kari Turunen
Fuga 2013

Som ett led i firandet av körens 175-årsjubileum utgavs i mars månad år 2013 en trippelskiva med musik ända från Bengt Carlsons tid som dirigent, till dagens kör och inspelningar så rykande färska att de då inte ens hunnit utges på andra skivor ännu. Albumet är ett intressant och lyxigt tvärsnitt av Finlands äldsta körs sound och repertoar sedan 1940-talet, med spår från Akademens många LP:n och CD:n, men också mycket arkivmaterial som aldrig utgivits tidigare – och därtill spår som skulle bli körens första CD, men aldrig blev det.


Julen vi minns

Akademiska Damkören Lyran, dir. Jutta Seppinen
Akademiska Sångföreningen, dir. Kari Turunen
Akademiska Damkören Lyran & Akademiska Sångföreningen 2011

Lagom till Lyrans och Akademens gemensamma julkonserters 30-årsjubileum utgavs körernas gemensamma julskiva nummer två. På skivan har vi samlat ett urval kära sånger ur de senaste årens julrepertoar. En perfekt julklapp för gammal som ung!


  The Sibelius Edition, Vol. 13: Miscellaneous Works

  BIS Records 2011

  Akademen har äran att medverka på BIS Records massiva, banbrytande och prisbelönta The Sibelius Edition, omfattande sammanlagt 68 skivor fördelade på 13 volymer och omspännande all musik Jean Sibelius någonsin skrev.


  The Sibelius Edition, Vol. 11: Choral Music

  BIS Records 2010

  Akademen har äran att medverka på BIS Records massiva, banbrytande och prisbelönta The Sibelius Edition, omfattande sammanlagt 68 skivor fördelade på 13 volymer och omspännande all musik Jean Sibelius någonsin skrev.


   Fredrik Pacius: Hymn to Finland
   Works for Male-Voice Choir

   Akademiska Sångföreningen, dir. Henrik Wikström
   BIS Records 2009

   I anledning av Fredrik Pacius 200-årsdag den 19 mars 2009 utgavs på BIS Records en skiva med Akademen och manskörsmusik skriven av dess grundare och första dirigent.


    Happi kvam pippi

    Akademiska Sångföreningen, dir. Henrik Wikström
    Fuga 2006

    Världens första skiva på transpiranto, det klarfattliga världsspråket från Grönköping!


    För ögonblicket

    Akademiska Sångföreningen, dir. Henrik Wikström
    Fuga 2005

    Ett urval verkligt klassiska manskörsverk av bland andra Sibelius, Palmgren och Alfvén. Innehåller även förstagångsinspelningarna av två viktiga verk skrivna för Akademen: En sång om Bellman, ett av Erik Bergmans allra sista verk, till text av Lars Huldén, och Lars Karlssons fyrsatsiga Åländsk symfoni till text av Elmer Diktonius.


    Skaparegestalter

    Akademiska Sångföreningen, dir. Henrik Wikström
    Fuga 2002

    En skiva uteslutande med verk för manskör av Akademens tre stora tonsättardirigenter vid förra seklets mitt – maestri Bengt Carlson, Nils-Eric Fougstedt, och Erik Bergman.


    Julstämning

    Akademiska Damkören Lyran, dir. Kari Turunen
    Akademiska Sångföreningen, dir. Henrik Wikström
    Akademiska Damkören Lyran & Akademiska Sångföreningen 1999

    På Akademens första julskiva tillsammans med systerkören Lyran bjuds det på verkligt traditionell julmusik, men också några nyare, svängigare tongångar.


    Första maj

    Akademiska Sångföreningen, dir. John Schultz
    Akademiska Sångföreningen 1995

    ...av liv och av dans uti vårsolens glans! Fira in våren eller inled supén till tonerna av de klassiskaste av klassiska manskörssånger med Akademen anno 1995 på sitt allra ystraste humör.

     

    LP-SKIVOR


    A la carte

    Akademiska Sångföreningen
    Akademiska Sångföreningen 1988

    12″ 33⅓ Stereo

    Magnificat

    Akademiska Sångföreningen,
    dir. Markus Westerlund

    Finlandia Records 1983

    12″ 33⅓ Stereo

    Våra käraste sånger

    Finlandssvensk Musik 1982

    12″ 33⅓ Stereo

    Etude

    Akademiska Sångföreningen,
    dir. Markus Westerlund

    Finlandia Records 1980

    Studentsången i Kajsaniemi

    Akademiska Sångföreningen,
    dir. Henrik Otto Donner

    Akademiska Sångföreningen 1975

    Bellman och serenader

    Akademiska Sångföreningen,
    dir. Erik Bergman

    Rundradion 1967

    7″ 33⅓

    Akademiska Sångföreningen 1838–1963

    Akademiska Sångföreningen,
    dir. Erik Bergman

    Rundradion 1964

    12″ 33⅓

    © Akademiska Sångföreningen rf 2019
    Driven med Squarespace