Akademiska Sångföreningen

The Academic Male Voice Choir of Helsinki

Grundad 1838. Ständigt en föregångare.

 

Foto: Ville Huuri

Elisa Huovinen Är Akademiska Sångföreningens nya Dirigent

Akademiska Sångföreningen har valt Elisa Huovinen till ny konstnärlig ledare och dirigent. Huovinen efterträder körens långvariga dirigent Kari Turunen, som flyttar utomlands för att jobba som konstnärlig ledare för Vancouver Chamber Choir.

Huovinen är utexaminerad kördirigent från Sibelius Akademin våren 2016 med utmärkta vitsord. År 2018 vann hon både den internationella Georghe Dima-kördirigeringstävlingen i Rumänien och Finlands kördirigeringstävling. För tillfället arbetar hon som konstnärlig ledare för Turun yliopiston kuoro, Wipurilaisen Osakunnan Laulajat samt Finlands Ungdomskör. Hon har även agerat gästande dirigent för bland annat Tampere Cappella, EMO Ensemble, Somnium Ensemble, Transsylvaniens filharmoniska kör, Estlands filharmoniska kammarkör och Estlands nationella manskör. Hon är även ordförande för Finlands körledarförbund.

Som konstnärlig ledare är hon energisk, experimentell och orädd inför nya utmaningar: Jag fokuserar redan i övningsskedet på en tydlig ledningsteknik och nonverbal kommunikation med kören. Jag vill upprätthålla en hög musikalisk nivå och en positiv och inspirerande atmosfär där koristernas önskemål och tankar också beaktas. Det är viktigt för mig att förstå koristernas sinnebild, säger Huovinen.

Huovinen lägger mycket vikt på att utveckla renhet och samklang i kören, och framför gärna en mångsidig repertoar av musik från olika tidsåldrar och genrer. ”Jag beställer och framför väldigt gärna ny musik. Speciellt nära mitt hjärta ligger J. S. Bachs verk, musik av europeiska kompositörer från 1800- och 1900-talen samt baltisk och amerikansk körmusik från de senaste årtiondena.”

Sin nya tjänst i Akademiska Sångföreningen ser Huovinen som en intressant utmaning: ”Akademiska Sångföreningen är en betydande kör på det finländska manskörsfältet med långa anor, en vacker klang och en öppen och positiv atmosfär. Man tar sig an musiken på ett modernt sätt och håller en hög musikalisk ambitionsnivå utan att glömma att ha roligt. Kören ger mig även en helt ny utmaning då jag tidigare har jobbat främst med blandkörer.”

Huovinen ser även att framtidsutsikterna för samarbetet är mycket goda: ”Framtiden med Akademiska Sångföreningen är naturligtvis väldigt spännande, och det finns en hel del att lära sig med en ny kör. Jag ser mycket fram emot att få bekanta mig med kören och dess verksamhet. Det är också med stor iver jag ser fram emot att börja planera repertoar och samarbeta med körens administration!”

Även körens ordförande Arthur Lindstedt har höga förväntningar för framtiden:” Det har varit en fröjd att följa med rekryteringsprocessen och se att så många drivna och otroligt kunniga dirigenter sökte positionen. Det var verkligen utmanande att välja bland en skara högst professionella kandidater, men i slutändan avgjorde stämningen och samklangen dirigenten och kören emellan valet. Med det i åtanke ser jag verkligen fram emot att inleda samarbetet med Elisa!”

Huovinen tillträder genast som konstnärlig ledare för kören, men påbörjar dirigentarbetet 1.1.2020.

På medias frågor svarar ordförande Arthur Lindstedt, e-post ordforande@akademen.com, telefon +358‑400‑152174.

© Akademiska Sångföreningen rf 2019
Driven med Squarespace