Akademiska Sångföreningen

The Academic Male Voice Choir of Helsinki

Grundad 1838. Ständigt en föregångare.

Insjungningarna för höstterminen 2019 hålls tisdag 17 och onsdag 18 september.
Anmäl ditt intresse via länken nedan så kontaktar vi dig och bokar en tid för din insjungning. Frågor om insjungningarna kan riktas till körens infosekreterare Björn Schauman på info@akademen.com
Om du har mycket tidigare musikalisk erfarenhet kan du också anhålla om extraordinära insjungningar.

The entrance tests for the fall season 2019 will be held on Tuesday the 17th and Wednesday the 18th of September.
Announce your interest through the link below, and we’ll contact you and book a time for your entrance test. Should you have any questions about the test, you can email information secretary Björn Schauman at info@akademen.com.
If you have lots of prior musical experience you can also apply for testing on an individual date.

 

Något för Dig?

Tycker du om att sjunga? Vill du göra körmusik på hög nivå och i det bästa av sällskap? Då hör du hemma i Akademen!

Akademen är en ung kör, fast manskörssångens image kanske lätt leder en att misstänka annat. De flesta av våra medlemmar är studerande från huvudstadsregionens högskolor, och vi tar in nya sångare två gånger i året. Vi är musikaliskt ambitiösa, och satsar en hel del på våra medlemmars musikaliska utveckling. Sånglektioner, stämövningar, körläger, kvartettsång, tävlingsresor... vi strävar till att varje man, amatör eller inte, ska bli en kompetent musiker.

Att motiveras till detta är inte svårt – att sjunga in i Akademen är nämligen att öppna dörrarna till en nära studentgemenskap. Föreningen är socialt mycket aktiv, och att skapa konst tillsammans svetsar effektivt ihop korister över ämnes-, ålders- och högskolegränser. Många korister hittar sig vänner för livet, något som inte minst syns på våra alumnevenemang. Det kanske mest välkända av dessa är sången i Kajsaniemi på första maj, då alla gamla akademare får sluta upp med den aktiva kören för att sjunga in våren. Vi för också ett tämligen aktivt samarbete med andra körer, orkestrar och studentföreningar, främst av allt med vår kunniga och hårt arbetande systerkör Akademiska Damkören Lyran.

(Texten fortsätter efter bilden.)

Kören uppträder på Boracay, Philippinerna, under asienturnén 2014 – utanför bilden sträcker sig Stilla havet så långt ögat når. Foto: Emil Floman.

Kören uppträder på Boracay, Philippinerna, under asienturnén 2014 – utanför bilden sträcker sig Stilla havet så långt ögat når. Foto: Emil Floman.

Låter bra! Hur går det till?

Enligt körens stadgar kan medlemskap ansökas av en manlig student. Till student räknas en person som avlagt studentexamen, eller som är eller har varit inskriven vid universitet, högskola eller yrkeshögskola för avläggande av examen. Anmäla sig till insjungningar kan man göra med formuläret nedan, eller genom att direkt kontakta körens nybörjarfiskal.

På insjungningarna sjunger man upp inför körens tentamensnämnd, som består av körens dirigent och en representant från varje stämma (högst till lägst: första tenor, andra tenor, första bas och andra bas). Nämnden testar normalt följande tre saker:

  • Register: ditt naturliga röstläge, samt hur högt och lågt du kommer.

  • Gehör: hur väl du kan pricka en ton från pianot, samt hur väl du minns korta melodistumpar.

  • Valfri sång: du uppträder med en sång som du själv valt. Tips: välj något enkelt och melodiskt, t.ex. en visa!

Alla aspiranter meddelas personligen om resultatet. Om resultatet denna gång är negativt, glöm den sega myten om en medfödd sångröst och fokusera modigt på hur du kan bli en bättre sångare! Rösten är ett instrument som alla andra, och det är många akademare som genom åren kommit in först på senare försök. Vi ger gärna feedback och förslag på hur man kan utveckla sitt sjungande.

De aspiranter som tentamensnämnden förordar antas som ordinarie medlemmar, och är genast med för fulla muggar. Akademens ordinarie övningar är på måndagar, kl. 17.45–21.00. Särskilt inför stora projekt kan det ibland infalla extra övningar under veckan eller på veckosluten. Två gånger i året åker kören på ett sk. körläger, oftast på någon lägergård i hemlandet (tidvis också utomlands), då man övar och äter i riktliga mängder. Under ett normalt verksamhetsår hinner kören med ungefär två större konsertprojekt. Detta kan vara allt från en två veckors utlandsturné till uruppförandet av helt nyskrivna kör- och orkesterverk, eller uppförandet av klassiska storverk. Utöver detta rymmer året en hel drös traditionella uppträdanden och breda möjligheter att delta i kvartett- och ensemblesång, för att inte tala om vår-, sommar- och julkonserter tillsammans med Lyran. Innehållet är alltså varierande och övningarna utmanande, men resultaten desto mer givande – och tråkigt har man aldrig!

Mellan det musikaliska hinner kören också med massor av socialt program. Som studentförening med gamla anor ordnar vi så klart ypperliga akademiska bordsfester (bättre kända som sitser), men också livliga fester och mindre officiella sammankomster. I körens utrymmen är man alltid bland vänner, och det är inte ovanligt att där springa på med-korister som jobbar, lagar mat, klinkar på piano eller bara spenderar tid tillsammans.

(Anmälningsformulär efter bilden.)

Nöjda akademare poserar framför de isländska lavafälten utanför det geotermiska spa:t  Bláa lónið  under Nordenturnén 2016. Foto: Emil Floman.

Nöjda akademare poserar framför de isländska lavafälten utanför det geotermiska spa:t Bláa lónið under Nordenturnén 2016. Foto: Emil Floman.

Jag är såld! Hur anmäler jag mig?

Fint! Fylli formuläret nedan så kontaktar vi dig å det snabbaste. Anmälan är på inget sätt bindande, du får också gärna ställa frågor om kören eller insjungningarna.

© Akademiska Sångföreningen rf 2019
Driven med Squarespace