Akademiska Sångföreningen

The Academic Male Voice Choir of Helsinki

Grundad 1838. Ständigt en föregångare.

AKADEMEN 180 för korister


Välkommen till jubileumssidan!

Här hittar du all den information gällande 180-årsjubiléet som är riktad till aktiva och tidigare aktiva akademare. Sidan kommer att uppdateras med väsentlig information allteftersom detaljer klarnar. Ett digert informationspaket kommer att postas åt alla akademare under januari månad.

snabblänkar

Klicka på länken för att gå direkt till...


Viktiga datum

Följande viktiga datum lönar det sig att senast nu pricka in i kalendern:

13.12.2017    Anmälningen öppnar och biljetterna släpps

2.2.2018     Sista anmälningsdagen
17.2.2018     Jubileumskörsövning 1 kl.14–17 (Arbis, Dagmarsgatan 3)
7.3.2018      Jubileumskörsövning 2 kl.18–21 (Balders sal, Alexandersgatan 12)
7.4.2018      Jubileumskörsövning 3 kl.14–17 (Balders sal, Alexandersgatan 12)
14.4.2018     Generalrepetition (14:00), jubileumskonsert (16:00) och bankett (~19:00)
15.4.2018     Sillfrukost
26.5.2018    Herrsits och Jubel-Dunckers, betalning senast 30.4

Anmälningsformulär för de olika evenemangen finner du längst ner på sidan.


Konserten

Höjdpunkten på jubileumsfirandet, jubileumskonserten Stjärnenatten, går av stapeln i Musikhuset lördagen 14 april. Konsertbiljetter finns till salu på Ticketmaster. Det kommer att vara möjligt att köpa biljetter från och med onsdagen 13 december 2017, två dagar innan det officiella biljettsläppet. Detta för att bereda akademare möjligheten att skaffa biljetter innan den stora rusningen.

Du kan understöda kören lättast genom att göra reklam för konserten bland alla dina vänner. Det ryktas dessutom om att biljetter till jubileumskonserten finns högst upp på julklappsönskelistan i så gott som hela Svenskfinland.

Biljetter går också att köpa från Musikhusets biljettförsäljning (utan serviceavgift), Ticketmasters biljettpunkter eller R-kiosker.

Länk till Musikhusets sida

Jubileumskören

Som traditionen påbjuder kommer 180-årskonserten att innehålla en avdelning för jubileumskör. Alla tidigare aktiva akademare är välkomna att delta i denna avdelning. Kravet för att delta är närvaro på minst en jubileumskörsövning samt generalrepetitionen på konsertdagen. Tidigare aktiva korister som deltar på minst två övningar och genrep, samt under konserten, kommer att tilldelas en godkänd termin. Anmälningen sker via anmälningsformuläret.

Jubileumskörens repertoar är följande (ordningen inte fastslagen):
(siffran inom parentes är sångnumret i MM:s 250 Kvartettsånger)

Sångarfanan, Frieberg (14) - dir. Kari Turunen
Tre sånger om kärleken, Fougstedt (237-239) - dir. Markus Westerlund
Wanderers Nachtlied, Järnefelt (138) - dir. Tom Eklundh
Hiiden orjien laulu (Ha ha haa), Palmgren (54) - dir. John Schultz
Friseglarens sång (Hemåt, hemåt), Palmgren (29) - dir. Henrik Wikström
Modersmålet sång, Hagfors (9) - dir. Kari Turunen
Vårt land, Pacius (1) - dir. Kari Turunen

Obs! Varje korist är ansvarig för att printa sina noter vid behov. PDF-versioner av noterna kommer att skickas ut inom februari månad. På konserten hålls ev. noter i en svart mapp.

Klädsel för jubileumskören: Frack med vit väst.

Biljetter för deltagare i jubileumskören

Kören har reserverat platser högst upp på balkongen för deltagare i jubileumskören samt era avecer. För deltagare i jubileumskören är dessa platser gratis och för avecer normalpris. Meddela i samband med anmälningen ifall ni vill utnyttja denna möjlighet. Dessa biljetter delas ut under jubileumsövningarna och kan inte införskaffas via biljettförsäljningsportalen.

Vill ni hellre reservera en bättre plats i salen, vilket vi rekommenderar, ber vi er skaffa biljetterna via biljettförsäljningsportalen. Korist som deltar i jubileumskören är berättigad att köpa sin egna biljett till det rabatterade studerandepriset.

 

Festligheterna

I samband med jubiléet ordnas naturligtvis även storslagna festligheter för att fira kören ordentligt. Anmälningar till samtliga fesligheter sker via anmälningsformulären. Till anmälningsformulären kommer du via länkarna nere på denna sida.

Solenn akt

Jubiléets högtidligaste tillställning, den solenna akten, ordnas på körens klubblokal (Simonsgatan 8) den 14 april med början kl.12. Tillställningen är öppen för alla och programmet kommer att bestå av sång samt hälsningar. Ifall du ämnar framföra en hälsning ber vi dig meddela detta till jubileumskommittén.

Klädsel: Akademisk högtidsdräkt (vit väst)

Jubileumsbankett

På kvällen efter konserten den 14 april ordnas jubileumsbankett för alla akademare avec samt inbjudna gäster. Banketten ordnas på restaurang Paasitorni (Paasivuorigatan 5 A). Det kommer att ordnas transport för alla deltagare från Musikhuset till festplatsen efter konserten.

Klädsel: Akademisk högtidsdräkt (vit väst)
Pris: 115 € (alkoholfri 105 €)

Sillfrukost

Konsertveckoslutet avslutas med sillfrukost på Agrosbackens valvkällare (Gamla vintervägen 14) söndagen 15 april, med början kl.12.

Klädsel: Kavaj
Pris: 25 €

Herrsits

Jubileumsfirandet avrundas med en herrsits för alla aktiva och tidigare aktiva akademare på restaurang Saari (Flisholmen) lördagen den 26 maj, med början kl.17.

Klädsel: Akademisk högtidsdräkt (svart väst)
Pris: 85 €

Ordförandeträff

Alla tidigare ordföranden inbjuds att delta på den traditionella ordförandeträffen, som ordnas i samband med varje jubileum. Träffen går av stapeln lördagen 26 maj, innan herrsitsen. Plats meddelas i samband med informationspaketet som publiceras i januari.

 

Jubel-Dunckers

Cocktailtillställningen innan herrsitsen den 26 maj kommer att förgyllas av kvartettsång på ytterst hög nivå. Kvartetter som under åren gått segrande ur tävlingen om Kaj Dunckers kvartettpokal utmanas att delta i denna tävling under vilken varje kvartett får uppföra en valfri sång.

Mer information om evenemanget följer senare.

 

Jubileumsprylar

I samband med anmälan har akademare möjlighet att beställa specialgjorda jubileumsprylar! Dessa levereras till beställarna senast i samband med den sista jubileumskörsövningen. Beställningen görs i jubileumskörens anmälningsformulär.

Jubileumsmärket

Alla korister som deltar i jubileumskören har rätt att köpa ett jubileumsmärke för 20 €. 

Fickdukar

Två olika unika fickdukar att ha med kostym eller udda rock, vars mönster är baserade på ett för alla akademare välkänt och kärt motiv, nämligen Marcus Collins tavla av förstamajfirandet i Kajsaniemi (blå eller röd variant). Fickdukarna kostar 20 € styck, och man kan beställa båda, eller någondera, eller flera! Fickdukarna är högklassigt tillverkade av finska FatCloth i mikrofibertyg. Notera att priset ni betalar är långt under vad deras produkter normalt kostar! Vi beställer dukarna enligt anmält antal, dvs. det kommer inte flera tillfällen att beställa duken.

Nedan en pappersprototyp av den blåa versionen:

AS180-fickduk-proto.JPG
 

Manschettknappar

Manschettknappar med lilla sångarmärket som motiv. I och med att likadana manschettknappar gick att beställa inför 175-årsjubilét förbehåller kommittén sig rätten att inhibera beställningarna ifall volymen blir alltför liten. Priset på manschettknapparna är samma som 5 år sedan, dvs. 60€/par.

 

Anmälningsformulär

OBS! Anmälan sker via skilda blanketter för jubileumskören, banketten och herrsitsen.

Aktiva korister ombeds använda sina normala intra-inloggningar för att anmäla sig.


Med Vänlig Hälsning,

Jubileumskommittén:
John Tallqvist, ordförande (045-262 8238)
Emil Berglund
Emil Floman
Arthur Lindstedt
Johan Nyman
Anders Pohjola
Robert Östman

jubkom [at] akademen.com

© Akademiska Sångföreningen rf 2019
Driven med Squarespace